Kødsovs

posted in: Opskrifter | 1

Så skete det alligevel, det første indlæg fra mig (Simon). Selv om det er Lene der laver det meste mad herhjemme, er jeg lidt et madøre og har heldigvis stadigvæk mine domæner i køkkenet…

 

Kødsovs hører vel til en af nationalretterne i de danske småbørnsfamilier. Kødsovs er dog ikke bare kødsovs. Den kan kombineres i det uendelige med grøntsager, bacon osv.. Den kan laveres relativt hurtig og den kan laves med lidt mere kærlighed alt efter hvor meget tid man lige har tilovers, når den skal laves. Vi har i de senere år generelt opprioriteret at give den lidt kærlighed, da smagen virkelig bliver herefter.

Vi bruger (som formentlig de fleste andre) ikke en opskrift, men laver kødsovsen lidt på slum. Fremgangsmåde er dog næsten altid den samme. Vi laver gerne af 1 kilo kød, da der så bliver til både aftensmaden og til fryseren.

Ingredienser

 • 1-2 løg
 • 2-3 fed hvidløg
 • 2-4 gulerødder
 • Evt. lidt bladselleri
 • Et par spiseskefulde olie
 • 1 kilo hakket oksekød, 6-12% fedt (det smager bedre end det helt fedtfattige)
 • Krydderurter, gerne friske fra haven i et bundt med en snor omkring. Vi bruger normalt timian, oregano og rosmarin. (Alternativet til friske krydderurter er naturligvis tørret, hvilket vi også bruge når det andet ikke er ved hånden)
 • Et par laurbærblade
 • Salt og peber.
 • 1 flaske rødvin
 • 1-2 dåser tomatpure
 • 2-3 dåser flådet hakkede tomater.

 

Fremgangsmåde
Det er vigtigt at man ikke bruger en gryde med for lille bund. Man starter med at hakke løg, et par fed hvidløg, revet gulerødder og evt. fint skåret bladselleri og kommer dem i gryden til en god sjat olie (ikke så afgørende hvilken). Vi plejer altid at bruge gulerødder (hvilket også stort set altid er i køleskabet), ca. 2-4 stykker alt efter størrelsen. Fint snittet bladselleri smager også godt, men det er normalt ikke lige noget vi har liggende og købes til til lejligheden har man en “udfordring” med at skulle bruge dem til noget andet. Grøntsagerne svitses af i olien til løgne er blanke.

Inden kødet kommes i (og her kommer årsagen til at man ikke skal bruge en gryde med for lille bund) skubbes grøntsagerne ud til siden, således at bunden i gryden bliver fri. Det hakkede oksekød kommes i og blande IKKE med grøntsagerne med det samme. Kødet må gerne få en lidt hård bruning, således at det får lidt farve. Kødet vendes rundt til at det er pænt brunet af inden at den vendes rundet med grøntsagerne. Bundet med krydderurter (/tørret krydderi) kommes i gryden sammen med laurbærbladene og salt og peber.

Her kommer så et af de vigtige skridt. Hel en flaske rødvin ud over kødet og grønsagerne og lad det simre indtil stort set al væsken er væk. Har aldrig taget tid, men det tager vil ca. en halv times tid. Det er vigtigt at dette gøres inden tomat tilsættes for at give kødsovsen en kraftig smag. Valget af rødvin syntes jeg ikke er så vigtigt. Nogen vil sikkert hævde at jo bedre rødvin, jo bedre smag. Jeg bruger normalt hvad jeg vil kende en almindelig hverdagsvin.

Herefter tilsættes først tomatpureen. Der skal god varme på gryden, således at den “brændes” lidt hårdt, hvilket giver en god smag. Så kommes flåde tomater i gryden og bringes i kog (simre). Mængden af både tomatpure og flådetomater er også lidt en smagssag. Herefter er det stort set også en smagssag hvor meget væske/konsistens man ønsker i sin kødsovs. Konsistens afhænger også lidt af hvordan den skal spise. Skal den bruges til en klassisk spagetti med kødsovs fortrækker vi den lidt mere fast, men skal den bruges i f.eks. en lasagne må der være lidt væde ved.

 

Kødsovs kan jo kombineres på et utal af måder og vi bruger den også nogle gange som lidt “raste-ret” i hverdagene. Vi har nok som de fleste andre altid en halv (grøn)peberfrugt, et par tomater der er lidt rynkede, end halv squash osv. liggende i køleskabet. Disse kan sagtes tilføjes en kødsovs. Hvornår grønsagerne skal tilføjes kommer lidt an på hvor lang tilberedningstid de kræver. Vi tilføre dem som oftest altid efter de flådetomater har været i ca. 5 min.. En halv pakke bacon passer også glimrende i en hverdags kødsovs (svitse af sammen med løgene).
Brugen af en flaske vin der skal koge ind passer tidsmæssigt hellere ikke altid i den travle hverdag, men den kan da også godt undvære.

 

 

 

 

 

One Response

 1. […] Kødsovs: Kødsovs af et kilo hakket oksekød, se indlægget om kødsovs. […]

Leave a Reply