Tarteletter med høns i asparges

Tarteletter med høns i asparges

Høns i asparges er jo en rigtig mormor ret, men det smager nu bare godt. Simon elsker det og Ida også. Jeg havde jo ikke lavet det, hvis det ikke var fordi jeg også selv synes det smager fantastisk. Det er ikke en slankeret. Jeg har det dog sådan, at der skal være plads lidt lækkert ind i mellem og så skal det laves rigtigt. Ikke noget med fuldkornstarteletter, det skal være de store luksus fulde af smør.

Jeg plejer at lave det til aftensmad, hvor vi voksne plejer at spise 4-5 styk. Portionen er til ca. 25-30 tarteletter. Jeg slummer mig til mange af ingredienserne, så der kan være lidt forskel på hvor store portionerne bliver. Jeg tager udgangspunkt i en opskrift fra Fru Jensens Kogebog.

Ingredienser:

1 hel god kylling (1,6 kilo ca.)
1 stort løg
2 gulerødder
1/2 spsk sorte peberkorn
2-3 laurbærblade
Evt. andre friske krydderurter i et bundt

ca. 4 spsk smør
ca. 4 spsk mel
ca. 3-4 dl suppe/bouillon/mælk
Salt
Peber
1 ds hvide aspargessnitter eller 1 bdt friske grønne asparges
ca. 150 g ærter (jeg har aldrig vejet den portion jeg putter i, så det er et gæt)

Tarteletter

Fremgangsmåde:

Start i god tid. Kyllingen skal typisk koge 45-50 minutter. Læs på pakken. Kyllingen koges med løget helt, gulerødderne skrællet og hele samt krydderierne. Tag den op i et fad og tag skindet mens den stadig er varm, det er nemmest. Det kan eventuelt gøres ved hjælp af en gaffel. Når kyllingen er kølet af pilles kødet af skroget. Man kan gennem skroget og koge suppe eller fond på det. Skær eller pil efterfølgende kødet i små stykker.

Smelt smørret i en stor gryde. Pisk mel i lidt efter lidt. Det er vigtigt at melet bliver “brændt af”. Det skal dufte nøddeagtigt. Ellers kommer sovsen til at smage af mel. Jeg plejer at bruge halv mælk, halv bouillon. Pisk væsken i lidt af gangen. Massen skal gøres glat inden der tilføres mere væske. Lad sovsen kom op og koge så den tykner rigtigt. Den skal være ret tyk inden grøntsager og kylling kommes i. Den skal være tykkere end du umiddelbart tror. Snit asparges i passende størrelser eller si væsken fra aspargessnitterne i dåsen. Gem væsken, da den evt. kan tilsættes og give ekstra smag til sidst. Kom asparges, ærter og kylling i og varm godt i gennem. Smag til med salt og peber.

Lun tarteletterne og kom fyldet i. Server straks.

Sovsen er velegnet til at fryses. Og så er der nem aftensmad en anden dag.

Tips:

Sovsen er en grundsovs, så fyldes kan varieres efter smag og behag. Prøv dig frem, hvad du kan lide. En anden klassiker er grøntært, som består af ærter, gulerødder og persille.

Leave a Reply